Sambutan Lan Berambeh Anak Sarawak 2023 Edisi Ke-14

KUALA LUMPUR : Sambutan Lan Berambeh Anak Sarawak 2023 edisi ke-14 yang diadakan pada 21 Oktober 2023 di Malaysia International Trade and Exibition Centre (MITEC) mendapat sambutan yang agak luar biasa dimana menghimpunkan lebih kurang 6,500 orang anak Sarawak yang tinggal, belajar dan bekerja di Semenanjung Malaysia hadir bagi memeriahkan acara tahunan Negeri Sarawak di ibu negara.


Terdapat pelbagai pameran agensi-agensi kerajaan, gerai makanan tempatan dan juga penjualan produk-produk tempatan Sarawak. Kementerian Belia Sukan dan Usahawan Sarawak juga terlibat untuk bahagian pameran agensi kerajaan. Sesi dialog bersama ketua menteri, sembang santai bersama wakil rakyat, dialog belia 60 Tahun Sarawak Merdeka, dan majlis makan malam juga turut diadakan sebagai penutup program.


Antara yang menarik ramai pengunjung ke tapak pameran Kementerian Belia Sukan dan Usahawan Sarawak adalah aktiviti “meet and greet” atlet sukan Muaythai Sarawak, Muhammad Johan Ghazali atau lebih dikenal dengan panggilan “Jojo” dan atlet Bina Badan Wanita Sarawak, Philomenia Dexclyn.


Jojo yang telah memperoleh kemenangan pada kejohanannya di ONE Championship, Bangkok baru-baru ini dan dalam persediaan untuk kejohanan nya di Qatar pada Disember akan datang jika adanya penyertaan. “Saya akan menyertai SUKMA 2024 dan mencari Emas untuk Sarawak, Insyallah”, Jojo menambah apabila ditanya tentang persediaan nya untuk SUKMA Sarawak 2024.


Philomena yang merupakan atlet bina badan wanita Sarawak telah memperoleh pingat Emas di kejohanan Asia Bodybuilding and Psychic Sports Championship di Nepal. Akan datang, Philomena akan mengikuti satu kejohanan dunia di Korea Selatan pada November ini. “Setakat ini saya sedang membuat persediaan dari segi latihan dan diet yang serius”, tambah beliau. Atlet pelari pecut kebangsaan juga merupakan anak jati Sarawak, Jonathan Nyepa juga turut terlibat pada sesi dialog belia 60 Tahun Sarawak Merdeka.


Turut kelihatan dan hadir ke tapak pameran ialah Menteri Belia Sukan dan Usahawan Sarawak, YB Dato Sri Haji Abdul Karim Rahman Hamzah, Timbalan Menteri, YB Dato Gerald Rentap Jabu, Setiusaha Tetap Kementerian, Morshidi Fredrick, Timbalan Setiusaha Tetap, Dolhadi Marzuki dan Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Sukan Sarawak, Awang Putrayusrie Awang Redzuan.

Disediakan oleh,
KELVIN BUCKING
Hal Ehwal Korporat
Bahagian Pembangunan Sukan
Perbadanan Sukan Sarawak
Lan Berambeh 2023 / Kuala LumpurSarawak Sports Corporation