Kompleks Sukan Sarawak akan jadi yang terbaik di Malaysia

KUCHING: Kompleks Sukan Sarawak di Petra Jaya akan menjadi  yang terbaik di Malaysia selepas kerja-kerja penyediaan kemudahan sukan tambahan siap kelak.

Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan (MYSED) Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata kemudahan sukan tambahan itu termasuk Pusat Latihan dan Pertandingan Wushu, Padang Ragbi dan Kriket serta Velodrom.

 “Saya sangat gembira hari ini kita mengadakan majlis pecah tanah Pusat Latihan dan Pertandingan Wushu di sini dan saya yakin ia (projek) akan siap menjelang tahun depan.

 “Saya juga berharap ia akan siap tepat pada masanya dan kita boleh menggunakan kemudahan itu untuk menganjurkan pertandingan wushu bagi Sukma XXI mungkin hujung Ogos tahun depan,” kata Abdul Karim kepada pemberita dalam sidang media di tapak pusat itu hari ini.

Sekiranya pusat itu tidak dapat disiapkan tepat pada masanya, Abdul Karim, yang juga Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan berkata kerajaan bercadang untuk menganjurkannya di tempat lain yang telah dikenal pasti.

“Wushu sangat berdisiplin dan menunjukkan prestasi yang baik sejak sepuluh Sukma yang lalu dan ia adalah salah satu sukan yang pernah beraksi dan menyumbang pingat emas.

“Apabila saya pergi melihat di mana atlet melakukan latihan di tempat sewa di Kota Sentosa, saya berasa sedih melihat keadaan tempat  yang daif.

“Apabila hujan, air hujan turun dan permaidani menjadi basah dan tempat itu menjadi berpasir dan itulah sebabnya saya memberitahu diri saya bahawa saya mesti mendapatkan tempat yang sesuai untuk mereka berlatih,” tambahnya.

Abdul Karim  juga amat yakin pusat itu akan menjadi yang terbaik di Malaysia dan wushu akan mencapai tahap yang lebih tinggi dengan kemudahan baharu itu.

Antara yang hadir ialah setiausaha tetap MYSED Morshidi Fredrick, Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Sukan Sarawak Awang Putrayusrie Awang Reduan dan Pengarah Teknikal dan Spesifikasi Jabatan Kerja Raya Richard Tajan, Presiden Persekutuan Wushu Sarawak Allen Wong dan Timbalan Presiden James Ting, dan Presiden Persatuan Tenis  Sarawak Dato Patrick  Liew.

Sumber : Utusan Borneo OnlineSarawak Sports Corporation